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5.1 

 
Question: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Decision: 
 
 
 
 
 
 
 
 
Explanatory notes: 

 
Sub-clause 10.103, second paragraph, of EN 60998-2-2:2004 
specifies: “Terminals shall provide, in addition, appropriate 
connection of at least the two successive smaller cross-sectional 
areas,…”. And, at the end, adds “(Exception: Special types of 
terminals may accept a smaller range of cross-sectional areas as 
declared by the manufacturer.)”. 
It is wondered whether screw-less type clamping units accepting 
just the successive smaller cross-sectional area are covered by the 
standard, provided the manufacturer clearly declares this on the 
smallest package unit and in the technical information, datasheet 
and/or catalogues. 
 
Screwless-type clamping units accepting just the successive 
smaller cross-sectional area are considered to be covered by the 
standard, provided the manufacturer clearly declares this on the 
smallest package unit and in technical information, datasheet 
and/or catalogues. 
 
 
 
 
Decision transferred from OSM/IN 206, concerning EN 60998-2-
2:1993, sub-clause 10.103, based on the same subject. 

 
 


